News-Piper

ΗΧΗΣΑΝ ΟΙ ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 88 ΧΡΟΝΙΑ...

Με κατάνυξη τιμά σήμερα η Ορθοδοξία την Κοίμηση της Θεοτόκου. Ιστορική Θεία Λειτουργία έγινε στην Παναγία Σουμελά όπου ήχησαν οι καμπάνες με...


Με κατάνυξη τιμά σήμερα η Ορθοδοξία την Κοίμηση της Θεοτόκου. Ιστορική Θεία Λειτουργία έγινε στην Παναγία Σουμελά όπου ήχησαν οι καμπάνες μετά από 88 χρόνια, ενώ χιλιάδες πιστοί και η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία προσκύνησαν την Μεγαλόχαρη σε κάθε γωνιά της χώρας μας.
Για «κορυφαίο θρησκευτικό και ιστορικό γεγονός» έκανε λόγο ο Οικουμενικός Πατριάρχης που τέλεσε την Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά. «Ας είναι η Παναγία η Σουμελιώτισσα, η κυρία του Πόντου εγγυήτρια καλύτερων ημερών δια τους λαούς μας, οι οποίοι συναντώνται σήμερον εις το εδώ εορτάζον πανίερον σέβασμά της», ευχήθηκε ο κ. Βαρθολομαίος.
«Το προσκύνημά μας αυτό είναι μια επιπλέον γέφυρα επικοινωνίας και εμπιστοσύνης ανάμεσα στους δύο λαούς», πρόσθεσε ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, ενώ περίπου 7.000 πιστοί έσπευσαν στο μοναστήρι - σύμβολο του ποντιακού ελληνισμού. Μόνο 500 στάθηκαν τυχεροί και μπήκαν στο εσωτερικό του ναού, ενώ οι υπόλοιποι παρακολούθησαν το Μυστήριο από γιγαντοοθόνες στον προαύλιο χώρο.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, που στο τέλος της Λειτουργίας μίλησε και στην τουρκική γλώσσα, τόνισε επίσης ότι σήμερα η Παναγία η Σουμελά έγινε κοινό σημείο αναφοράς όλων των πιστών από διάφορες χώρες, ενώ κάλεσε τους προσκυνητές, επιστρέφοντας στις πατρίδες τους, να κρατήσουν σαν αναμμένη πασχαλινή λαμπάδα τη «θεομητορική ελπίδα του Σουμελιώτικου Δεκαπενταύγουστου».
Καλή δύναμη ευχήθηκε σε όλους ο Πρωθυπουργός από την Πάρο, όπου η Παναγιά τιμήθηκε προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. «Όλοι ήμασταν κοινωνοί μιας πολύ δύσκολης χρονιάς για την πατρίδα μας... όμως, με συλλογική θυσία, κάναμε τα πρώτα μεγάλα βήματα για να κάνουμε την κρίση ευκαιρία», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.
«Η Παναγιά να δώσει δύναμη, κουράγιο και ελπίδα σε κάθε οικογένεια», ευχήθηκε ο Αντώνης Σαμαράς που παρακολούθησε την Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Ελώνης Λεωνιδίου.
Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας οι πιστοί προσκύνησαν την χάρη Της, ενώ οι εορτασμοί σε πολλές περιοχές κορυφώνονται με λαϊκά γλέντια κι άλλες εκδηλώσεις.

(star)

Follow us


item